Werken voedingssupplementen? Enkele verrassende feiten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Supplementen
Je bekijkt nu Werken voedingssupplementen? Enkele verrassende feiten

Er doen enkele grote, ongegronde geruchten de ronde over voedingssupplementen.

En ze circuleren onder het mom van wetenschap en ervaring. Maar in plaats van u te helpen verstandigere keuzes te maken voor uw gezondheid, doen ze het tegenovergestelde. Ze maken het moeilijker.

Omdat deze valse verhalen de hoeveelheid onderzoek en duizenden jaren van menselijke genezingspraktijken met voedsel, kruiden en mineralen negeren.

Over welke drogredenen heb ik het?

Een redactioneel artikel uit december 2013, gepubliceerd in The Annals of Internal Medicine, getiteld “Genoeg is genoeg: stop met geld verspillen” over vitamine- en mineraalsupplementen, concludeerde:

“Wij zijn van mening dat de zaak gesloten is – het aanvullen van de voeding van goed gevoede volwassenen met (de meeste) minerale of vitaminesupplementen heeft geen duidelijk voordeel en kan zelfs schadelijk zijn. Deze vitamines mogen niet worden gebruikt voor het voorkomen van chronische ziekten. Genoeg is genoeg. “[1]

Nu komt het hier… Ik ben het ermee eens dat we aandacht moeten besteden aan de resultaten van de onderzoeken waarnaar de auteurs verwezen toen ze tot deze conclusie kwamen. In dit hoofdartikel wordt verwezen naar enkele recente onderzoeken. Elk van deze onderzoeken onderstreept enkele belangrijke redenen waarom voedingssupplementen in specifieke situaties niet werken.

Maar verder hebben ze het helemaal mis.

Omdat deze onderzoeken alleen maar de fouten benadrukken die mensen en artsen maken als het gaat om het gebruik van supplementen. Simpel gezegd, als mensen supplementen van slechte kwaliteit kiezen en om de verkeerde redenen het verkeerde supplement gebruiken, doen supplementen niet veel goeds.

Daarentegen, zoals honderden mensen die mij als arts hebben geraadpleegd, hebben ontdekt, zult u de voordelen zien wanneer u het juiste, hoogwaardige supplement voor het juiste gezondheidsprobleem kiest.

De sleutel is om weloverwogen keuzes te maken.

Een enkel artikel is te beperkt om meer dan 40 jaar kennis te dekken waar ik uit put bij het aanbevelen van supplementen aan mijn patiënten. Maar ik kan u enkele basisrichtlijnen geven die u zullen helpen betere keuzes te maken wanneer u supplementen gebruikt.

Dit is waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat de voedingssupplementen die u gebruikt, werken.

Krijg de juiste dosis voeding

Drie van de onderzoeken die de redactie gebruikte om hun zaak te verdedigen, toonden aan dat multivitaminen weinig deden om het risico op hersenproblemen, cardiovasculaire problemen na een hartaanval of algemene gezondheidsrisico’s voor ouderen te veranderen.

Ik was hier niet door verrast.

Bij het proberen om het hele spectrum van voeding te dekken zonder het op een bepaald gebied te overdrijven, bieden multivitaminen meestal slechts een klein percentage van de voedingsstoffen die je nodig hebt om voor een specifiek gezondheidsprobleem te zorgen. En vaak genoeg bevatten ze voedingsstoffen die je niet eens nodig hebt, afhankelijk van hoe je eet.

De meeste multivitaminen bevatten bijvoorbeeld 400 IE of minder vitamine D. Hoewel dit de officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D is, beschouwen de meeste holistische artsen dit als een druppel op een gloeiende plaat als het gaat om het verhogen van de vitamine D-spiegel in uw bloed.

Ik laat mijn patiënten bloedonderzoeken doen om de vitamine D-spiegels te beoordelen en dienovereenkomstig supplementen aan te bevelen. Vaak genoeg adviseer ik minimaal 1000 IE – soms wel 5000 IE – om ze op een gezond vitamine D-gehalte in het bloed te krijgen.

Multivitaminen bieden een basis voor voeding. Geen strategische interventie die echt het verschil kan maken.

En dit brengt me bij het volgende probleem…

Kies de beste voedingssupplementen voor uw specifieke behoeften

Alleen omdat vitamine A-suppletie voor je buurman werkte, wil nog niet zeggen dat het voor jou ook werkt.

Misschien eet je veel winterpompoen en chlorella, rijk aan deze vitamine. Je hebt geen aanvulling nodig.

Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid suppletie nodig.

Suppletie werkt het beste als het is afgestemd op uw individuele gezondheidsproblemen, eetgewoonten, levensstijl en genetische samenstelling. Wanneer u supplementen aan uw dieet toevoegt, begin dan bij uzelf – met waar u mee worstelt en waarvan u weet dat dit uw zwakke punten zijn.

Dit is de reden waarom onderzoeken met mensen zonder voedingstekorten om de effectiviteit van supplementen te beoordelen mogelijk minder significante resultaten hebben opgeleverd.

Het is ook de reden waarom multivitaminen een beperkte effectiviteit hebben. De hogere kwaliteit kan je een mooie voedingsbasis geven. Maar ze doen weinig om u de strategische voeding te bieden waarvan duizenden onderzoeken hebben aangetoond dat ze een verschil kunnen maken bij specifieke gezondheidsproblemen.