Jackfruit, de rugbybal van de jungle

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Gezondheid
Je bekijkt nu Jackfruit, de rugbybal van de jungle

Hij hangt aan soms wel dertig meter hoge bomen en vooral in Aziatische landen zoals India, Indonesië en de Filipijnen met als geboortegrond Sri Lanka. Groter worden vruchten niet, dit is een kampioen met zijn bruin groene schil en kleine nopjes. Locals noemen hem nangka maar als jackfruit staat hij bekend in de groentezaken en supermarkten van de hele wereld. Deze enorme vrucht herbergt onder zijn spiky skin een weelde van sappig vruchtvlees. En niet te weinig ook want sommige exemplaren kunnen wel 50 kilo gaan wegen. 

 

Onrijp en rijp eten

Een vallende kokosnoot op je hoofd krijgen is niet best maar een volwassen jackfruit die naar beneden suist… je moet er niet aan denken. Beter kun je er gewoon van snoepen en dat kan op twee manieren:

 

  • Rijpe gele variant – zoet fruit;
  • Onrijpe groene variant – marineren als vleesvervanger in gerechten.

 

Je kunt het dus gewoon als fruit eten. Je koopt het vruchtvlees vers of uit blik. Er is, vooral in Amerika, een duidelijke trend bij vegetariërs om de enorme vrucht te gebruiken als vleesvervanger. Dan benut je de vrucht als hij nog niet rijp is. 

 

Jackfruit als vleesvervanger?

De draderige structuur van een onrijpe jackfruit lijkt inderdaad wel op vlees. Het leent zich perfect om te kruiden en te marineren want het zuigt de kruiden als het ware in zich. De vrucht kan zo de basis vormen voor een vegan rendang of als alternatief voor pulled chicken worden ingezet. Voor het oog is het dan wellicht een goede vervanger van vlees en met de nodige kruiden komt de smaak er ook wel echt goed uit. Qua voedingswaarde is het echter geen vervanger van vlees. Eiwit heeft de nangka eigenlijk niet, ijzer veel te weinig en de vitamine B12 ontbreekt. En dat zijn juist de zaken die de vegetariër zo nodig heeft. Dus dit fruit is prima voor de structuur maar voeg wel eiwit en B-vitamines nog aan je gerecht toe. Het fruit is goed toe te passen in:

 

  • Goedeng;
  • Sajoer asem;
  • Indonesische rendang.

 

Jackfruit is wel gezond

Deze vrucht is wel degelijk gezond door de aanwezige vitamines en mineralen. Het caloriegehalte blijft laag dus ook voor afvallers is het verstandig snoepen. Voor het Voedingscentrum past jackfruit dan ook in de schijf van vijf. Dit fruit is niet sterk in vezels en vitamine C. Wel is het een kanjer voor caroteen. De nangka heeft liefst 14 soorten caroteen. Dit is een antioxidant die de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Die radicalen zijn behoorlijk agressief en brengen schade toe aan de cellen. Caroteen helpt zo verouderingsprocessen tegen te gaan en de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Als je op zoek gaat naar de Aziatische supervrucht kom je meestal uit bij de ingeblikte vrucht. De gele is zoet en krijgt bij het inblikken nog een portie siroop (suikers!) mee. De groene variant is neutraal van smaak en is soms in gezouten water ingeblikt. 

 

Ecologisch oké?

Het is erg leuk om eens een ‘pulled’ gerecht te maken met de nangka. Maar elke dag jackfruit eten betekent wel dat je ecologische voetafdruk wat groter gaat worden. Het fruit moet van heel ver komen en slechts een klein deel gebruik je; de rest verdwijnt bij het afval.