Een diner organiseren? 3 tips voor de aankleding van de tafel

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voeding
Je bekijkt nu Een diner organiseren? 3 tips voor de aankleding van de tafel

Een diner organiseren? Dan heb je veel aan je hoofd. Van het eten tot de aankleding van de tafel en de planning voor de avond zelf, er moet veel geregeld worden. In dit artikel help ik je vast een handje op weg door je enkele tips te geven over de aankleding van de tafel. 

Bepaal een (kleuren)thema

Een prachtig gedekte tafel begint met een bepaald thema. Dit hoeft echt niet meteen een heel uitgesproken thema (zoals Disney of Winter Wonderland) te zijn, maar kan ook alleen een themakleur zijn. Door een thema te bedenken, heb je een richtlijn waar je de rest van de aankleding op kunt aanpassen. Hierdoor wordt de tafel een eenheid en kun je de plank bijna niet misslaan. Ook leuk als je het thema doortrekt in de uitnodigingen, de eventuele menukaart en naambordjes en als je een dresscode bedenkt die hierbij past. Vergeet niet om wat foto’s te maken tijdens het diner, want dit zal vast en zeker prachtig staan. 

Zorg voor wat kleine versnaperingen

Het laatste wat je wilt is dat mensen uitgehongerd aan tafel zitten en tussen de gangen door eigenlijk al niet meer kunnen wachten op de volgende gang. Er zijn dan ook een aantal dingen die je standaard (ongeacht het thema) op tafel kunt zetten om die honger een beetje te stillen. Denk hierbij aan een bakje noten, wat crackertjes of een broodje. Ook een karaf met water mag niet ontbreken. Zo kan iedereen voor zichzelf bijschenken. 

Let op: zet niet te veel hapjes op tafel als je daarnaast ook nog een heel diner hebt. Wanneer er eten op tafel staat, zijn mensen toch snel geneigd wat te pakken. Voor je het weet is iedereen al vol nog voor jij met het hoofdgerecht aankomt. 

Tafelschikking? Gebruik naamkaartjes

Heb je een bepaalde tafelschikking in je hoofd? Wil je bijvoorbeeld dat je beste vrienden of vriendinnen naast jou zitten of wil je juist dat iedereen gemengd zit? Dan is het belangrijk om dit aan te geven in de vorm van naamkaartjes. Hierdoor weet iedereen precies waar ze moeten zitten en hier houden ze zich vaak ook gewoon aan. Geef je dit niet aan, dan gaat iedereen gewoon zitten waar hij of zij zelf wilt. Zorg wel dat je weet wie je naast elkaar zet voor de gezelligste avond. Heb je bijvoorbeeld twee mensen die elkaar amper kennen en wat rustiger zijn, dan is het misschien beter om hen bij mensen te zetten die ze wel kennen.