All on 6 – de best mogelijke gebitsreconstructie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Medisch
Je bekijkt nu All on 6 – de best mogelijke gebitsreconstructie

Je vaste gebit kan behoorlijke klappen hebben opgelopen in je leven. Misschien heb je behoorlijk veel vullingen laten doen of zijn je tanden al getrokken en draag je een kunstgebit. Prothesedragers merken in de loop der jaren dat zo’n kunstgebit de neiging heeft los te raken of nogal te bewegen, bijvoorbeeld tijdens het eten. Omdat dat vrij hinderlijk is, kiezen sommigen voor een klikgebit. Die blijft al een stuk vaster zitten dan een prothese. Het allermooiste is echter een nieuw vast gebit aanschaffen. Het grootste nadeel is de hoge kostenpost, maar qua gebruik en esthetiek is een ‘All on 6’ het beste dat je kan overkomen.

All on 6, onbeweeglijke kauwkracht

De 6 verwijst naar het aantal implantaten waar een bovengebit of een ondergebit aan vast komt te zitten. Zo heeft een bovengebit houvast door zes implantaten (schroeven) in de bovenkaak. Een variant is de All on 4, inderdaad, met vier implantaten. Soms is 4 ook in de bovenkaak beter, het hangt van de persoon af en bijvoorbeeld of te weinig ruimte achterin zijn kaak heeft voor de extra 2 implantaten. Ga je voor een All on 6, dan ben je er zeker van dat je een muurvast zittend gebit aangemeten krijgt. Het is dan net alsof je je oude natuurlijke gebit weer terug hebt. Je kunt dezelfde kauwkracht ervaren.

Een goede keuze voor jou?

Een All on 6 is niet voor iedereen weggelegd. Voor de behandeling gestart kan worden, gaan deskundigen kijken of je er wel geschikt voor bent. Als dat zo is, krijg je ook adviezen van de implantoloog-kaakchirurg over hoe de behandeling het beste kan verlopen. Veel cliënten van tandheelkundige klinieken komen langs omdat ze een vast gebit verkiezen boven een kunstgebit of een klikgebit. Andere cliënten die baat hebben bij een vast gebit zijn mensen waarvan:

  • Tanden al weg zijn, resterende tanden zich in slechte staat bevinden
  • Alle tanden missen, in boven- of onderkaak
  • Er risico bestaat dat alle tanden verloren gaan door optredende tandvleesaandoeningen

De Rolls Royce van de artificiële gebitten

Waarom lijkt een All on 6 gebit nu veel meer op een echt, natuurlijk gebit dan op een kunstgebit? Eenvoudig, dit type gebit zit vast aan de kaak net zoals je vroegere, echte tanden. Een kunstgebit heeft tanden die aan een plaatje vastzitten. Je praat en eet dus ‘natuurlijker’ dan met een kunstgebit. Bovendien is er heel veel zorg besteed aan de porseleinen tanden zodat je eigenlijk niet kunt zien dat het ‘neppers’ zijn. Mocht je denken dat de behandeling om zo’n vast gebit te krijgen wel heel erg lang zal duren, ook vanwege de vrij hoge kosten, dan heb je het mis. Want vaak heb je je vaste gebit al binnen een dag. Je kunt het dan nog niet laten plaatsen want de net ingebrachte implantaten hebben wel helingstijd van de kaak nodig. Gedurende de helingsperiode die wel enkele maanden kan duren, krijg je een tijdelijk gebit aangemeten zodat je niet zonder tanden de kliniek hoeft te verlaten.

All on 6 als buitenlands project

Als een all on 6 zo perfect is, waarom loopt niet iedereen er dan mee rond? Dat is een financieel puntje. Dit type gebitsrenovatie gaat behoorlijk in de papieren lopen. Denk gerust aan ongeveer 15.000 euro. Daarom is er ook al een tijd de mogelijkheid zo’n superieur gebit te halen in ‘goedkopere’ landen zoals Turkije of bijvoorbeeld Hongarije. In het laatste land gelden EU-regels en bestaat de kans dat je zorgverzekeraar mee gaat betalen aan de kosten.